Desmitgades 10 labākās grāmatas: 20. gs. otrās desmitgades daiļliteratūras un zinātniskās literatūras grāvēji

2019. gada 3. decembris

Gada beigas sniedz lielisku iespēju atskatīties uz gada laikā paveikto, savukārt desmitgades beigas šādam nolūkam der vēl labāk. Tuvojoties 20. gs. otrās desmitgades beigām, mēs iesakām atsaukt atmiņā šī perioda galvenos literatūras darbus saskaņā ar PocketBook datiem. Šie darbi ne tikai kļuva par bestselleriem, bet arī kalpo par spoguli, kas atspoguļo pēdējo gadu tendences un intereses.

Donna Tarta „Dadzītis”

Kurš teica, ka globālas atzinības un panākumu gūšana prasa daudz laika? Kopš grāmatas izdošanas 2013. gadā „Dadzītis” ir nogājis garu ceļu — sākot ar izcilām recenzijām un Pulicera balvu daiļliteratūras žanrā, līdz nesenajai filmas adaptācijai ar Nikolu Kidmenu. Nevajadzētu baidīties no Donnas Tartas episkā romāna lappušu skaita, jo galvenā varoņa vārdā Teo piedzīvojumi ir ārkārtīgi aizraujoša lasāmviela. Pats stāsts rada patīkamu pēcgaršu un vēlmi atkal un atkal atgriezties romāna lappusēs.

Juvāls Noass Harari „Sapiensi. Cilvēces īsā vēsture”

Izraēliešu vēsturniekam Juvālam Noasam Harari ir izdevies gandrīz izdzēst robežu starp nopietnu zinātnisku darbu un izklaidējošu literatūru. Viņa grāmatas galvenais varonis ir nevis kāda konkrēta persona, bet gan visa cilvēce. Harari vienkāršā valodā un ar virkni dzīvīgu un spilgtu piemēru apspriež mūsu civilizāciju, tās attīstību un pagrimumu, cēloņus un sekas, šķietami neuzkrītošās sakritības un struktūras, kas ietekmē mūsu dzīvi.

Geila Hanimena „Eleanorai Olifantai viss kārtībā”

Cik bieži mēs pārliecinām apkārtējo pasauli un arī sevi, ka viss ir kārtībā? Dažreiz tā ir taisnība, un dažreiz... Nu, jūs saprotat, ko mēs domājam. Eleanora Olifanta ir tipisks mūsdienu pilsētu iedzīvotājs. Viņai ir garlaicīgs darbs, garlaicīgi un neievērojami kolēģi un ārkārtīgi ziņkārīga māte. Turklāt Eleanora jūtas apmaldījusies dzīvē un vientuļa. Taču kādu dienu viņa satiek savu sapņu vīrieti. Geilas Hanimenas debijas romāns acumirklī kļuva populārs, iekļūstot bestselleru sarakstos un saņemot vairākas prestižas balvas.

Rutgers Bregmans „Utopija reālistiem. Kā varam tur nokļūt” (Utopia for Realists: And How We Can Get There)

Grāmatas autoru pamatoti uzskata par vienu no ievērojamākajiem mūslaiku jaunajiem domātājiem, un viņš jau tagad ir nostādīts līdzvērtīgā pozīcijā ar tādām personībām kā Frensiss Fukujama. Bregmans savas jaunās grāmatas lappusēs apspriež civilizācijas attīstības iespējas, apsverot tādas fantastiskas (vismaz šobrīd) koncepcijas kā universālais pamatienākums, valstu robežu atcelšana un darba dienas ilguma būtisks samazinājums. Izklausās pēc utopijas? Autors uzskata, ka mēs ļoti drīz varētu pamosties šādā pasaulē.

Keita Atkinsone „Dzīve pēc dzīves”

Vai jūs vēlētos iespēju sākt dzīvot savu dzīvi no jauna, labojot kļūdas un mainot dažādu situāciju iznākumu? Un kā būtu dzīvot savu dzīvi atkal un atkal, līdz viss izdodas ideāli? Grāmatas varone mācīsies no savām kļūdām, atkal un atkal dzīvojot XX gadsimtā un mainot vēsturi. Aizraujošais romāns ir ne vien ieguvis vairākas literatūras balvas, bet arī izpelnījies lasītāju atzinību visā pasaulē.

Darons Adžemoglu, Džeimss Robinsons „Kāpēc nācijas cieš neveiksmi. Varas, pārticības un nabadzības cēloņi” (Why Nations Fail: The Origins of Power, Prosperity, and Poverty)

Viena no pēdējās desmitgades svarīgākajām grāmatām ir šis populārzinātniskais darbs par dažādām ekonomikas veidošanas sistēmām un to, kā tās ietekmē vienas personas, valsts, reģiona un dažreiz arī visas pasaules likteni. Hārvarda universitātes ekonomista Darona Adžemoglu un Čikāgas Universitātes politologa Džeimsa Robinsona kopdarbs kļuva par Bila Geitsa, Marka Zakerberga un miljoniem lasītāju no visas pasaules iecienītāko grāmatu.

Giliana Flinna „Neatrodamā”

Intriģējošs romāns, kuru nevēlēsieties aizvērt, līdz nebūsiet izlasījuši. Grāmata nav saņēmusi Pulicera balvu vai Nobela prēmiju, taču neviens neapgalvo pretējo. Giliana Flinna stāsta mums aizraujošu un spriedzes pilnu stāstu, meistarīgi aprakstot varoņus un izdomājot neparedzamus pavērsienus, kas iepriecinās pat detektīvu žanra skeptiķus. Un viens no grāmatas komerciālo panākumu neapšaubāmajiem rādītājiem ir stāsta ekranizācija, ko ātri vien realizēja Deivids Finčers.

Daniels Kānemans „Domā ātri, domā lēnām”

Kā mūsu smadzenes darbojas lēmumu pieņemšanas laikā? Kāpēc neloģiskākās darbības var izrādīties veiksmīgas, bet rūpīgi pārdomāti soļi dažkārt ir lemti neveiksmei? Kā mūsu domāšanas veids ietekmē uzvedību un panākumus? Uz šiem un daudziem citiem jautājumiem atbild Nobela prēmijas laureāts ekonomikā Daniels Kānemans. Viņš mūsu lēmumu pieņemšanas procesu skaidro vienkāršā valodā, ar izcilu humoru un reālās dzīves piemēriem.

Elena Ferrante „Brīnišķīgā draudzene”

Šī ir Neapoles romānu sērijas pirmā grāmata, kas stāsta par divu draugu — Elenas un Lilas — draudzību un sāncensību. Darbība norisinās Itālijas dienvidos, vētrainajos un spilgtajos 20. gadsimta piecdesmitajos gados. Stāsts, kas no pirmā acu uzmetiena šķiet visnotaļ vienkāršs, aizrāvis lasītājus un kritiķus, kuri izceļ autores meistarību un stāsta atmosfēru. Laikraksts „The Guardian” pat iekļāva grāmatu pēdējo 20 gadu labāko grāmatu sarakstā, ierindojot to godpilnajā 11. vietā.

Šerila Streida „Mežone”

Fakts, ka grāmatas pamatā ir autores personīgā pieredze, vienlaikus biedē un priecē. Juzdamies tā, it kā viņai būtu izsists pamats zem kājām, Šerila Streida dodas tūkstoš jūdžu garā pārgājienā pa mežonīgu apvidu, katru dienu riskēdama ar savu dzīvību un bēgdama no pagātnes dēmoniem. „Mežone” ir stāsts par iešanu pa naža asmeni. Bet ar labām beigām.

Atpakaļ
Aa HD